Razele UVB si UVA: cum se diferentiaza ele si care este impactul lor asupra pielii?

 

protectie-solara-UVA-UVB-BLOG

Tot ce trebuie sa stiti despre razele UV si protectia solara

În cele ce urmează dorim să clarificăm diferenţa dintre razele UVA şi UVB, pentru a înţelege exact ce tipuri de daune produc pielii fiecare dintre acestea şi care sunt metodele pentru a ne proteja eficient. Mulţi oameni cred că numai razele UVB sunt un motiv de îngrijorare, însă nu sunt de neglijat nici pagubele produse de UVA.

Radiaţiile UV sunt o parte a spectrului electromagnetic (lumina) care ajunge de la soare la pământ. Ea are lungimi de undă mai scurte decât lumina vizibilă, făcându-le invizibile cu ochiul liber. Aceste lungimi de undă sunt clasificate ca UVA, UVB sau UVC, cu UVA cea mai lungă dintre cele trei la 320-400 nanometri (nm). UVA este împărţită în două intervale de undă, UVA 1, care măsoară 340-400 si nanometri (nm) şi UVA 2, care se extinde de la 320-340 nanometri. UVB variază între 290-320 nm. Cu raze şi mai scurte, UVC este absorbită de stratul de ozon şi nu ajunge la pământ.

UVA şi UVB, cu toate acestea, penetrează atmosfera şi joacă un rol important în daunele provocate pielii, cum ar fi îmbătrânirea prematură, leziuni oculare (inclusiv cataractă) şi forme de cancer de piele. De asemenea, slăbesc sistemul imunitar, reducând capacitatea de a lupta împotriva bolilor.

Prin deteriorarea ADN-ului pielii, radiaţiile UV produc mutaţii genetice care pot duce la cancer de piele.

Atât Departamentul SUA de Sănătate şi Servicii Umane cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au identificat UV ca un cancerigen uman dovedit. Radiaţiile UV sunt considerate principala cauza de cancer de piele non-melanom (NMSC), incluzând carcinomul cu celule bazale (CCA) şi carcinomul cu celule scuamoase(SCC). Aceste tipuri de cancer afectează o mare parte a populaţiei în fiecare an. Mulţi experţi cred că, în special pentru persoanele cu pielea deschisă la culoare, radiaţiile UV joacă un rol cheie în melanom, o formă mortală de cancer de piele, care ucide foarte mulţi oameni în fiecare an in intreaga lume.

Cei mai mulţi dintre noi sunt expuşi la cantităţi mari de UVA pe tot parcursul vieţii, razele fiind prezente tot timpul anului, chiar si in zilele noroase. Razele UVA reprezinta 95% dintre razele ultraviolete care ating suprafata pamantului. Cu toate acestea, chiar şi fiind mai puţin intense decât UVB, razele UVA sunt de 30 până la 50 de ori mai răspândite. Ele sunt prezente cu o intensitate relativ egală în timpul orelor din zi, pe tot parcursul anului şi pot penetra chiar norii sau sticla.

 

uva-uvb-protectie-solara

UVA: A de la „imbatranire” si „alergii”

UVA, care penetrează pielea mai profund decât UVB, joacă un rol major în îmbătrânirea pielii şi ridare (fotoimbatranire), dar până de curând oamenii de ştiinţă au crezut că nu a cauzat pagube semnificative în zona epidermei (stratul de piele exterior) şi că nu ar fi cauzatoare de cancer.

Studiile din ultimele două decenii arată că UVA dăunează celulelor din stratul bazal al epidermei (keratinocite), unde apar cele mai multe forme de cancer de piele. UVA contribuie deci şi poate chiar să iniţieze dezvoltarea cancerelor de piele. UVA este raza dominantă de bronzare, iar noi ştim acum că bronzul , fie în aer liber sau într-un salon, provoacă daune cumulate în timp.

Bronzul artificial creează un prejudiciu ADN-ului pielii; pielea se închide la culoare în mod artificial. Aceste imperfecţiuni sau mutaţii, pot duce la cancer de piele. Cabinele de bronzat emit în principal raze UVA. Lămpile solare utilizate în saloanele de bronzare emit doze de UVA de 12 ori mai mari decât soarele. Fără a fi surprinzător, persoanele care frecventează saloanele de bronzat au de 2,5 ori mai multe şanse de a dezvolta carcinom cu celule scuamoase, şi de 1,5 ori mai multe şanse de a dezvolta carcinom cu celule bazale. Potrivit unor cercetări recente, prima expunere la saloane de bronzare în tinereţe creşte riscul de melanom cu 75%.

UVB: B de la „bronz” sau „arsuri”

arsuri-solare-protectie-solara-UVA-UVB

Razele UVB constituie 5% din radiatiile ultraviolete care ajung pe pamant. Sunt incarcate cu foarte multa energie si sunt oprite de nori si sticla; ele pot patrunde in epiderma. Ele sunt responsabile pentru bronz, dar si pentru arsuri solare, reactii alergice si cancer de piele. De aceea, este important sa ne protejam pielea atat de razele UVA, cat si de cele UVB.

UVB-ul reprezinta principala cauză de înroşire a pielii şi arsuri solare si tinde să deterioreze pielea în straturile superficiale ale epidermei. Aceste raze joacă un rol-cheie în dezvoltarea cancerului de piele. Intensitatea UVB variază în funcţie de sezon, locaţie şi ora din zi. Cu toate acestea, razele UVB pot arde şi deteriora pielea pe tot parcursul anului, mai ales la altitudini mari şi pe suprafeţe reflectorizante, cum ar fi zăpadă sau gheaţă, care reflectă înapoi până la 80 % din razele solare, astfel încât acestea „atacă” pielea de două ori.

protectie-solara

Protejaţi-vă împotriva radiaţiilor UV, atât în interior cât şi în exterior. Căutaţi întotdeauna umbră în aer liber, în special între orele 10:00 şi 16:00. Şi, din moment ce UVA penetrează sticla, luaţi înconsiderare aplicarea de folii protectoare UV pe partea din spate şi geamurile maşinii, precum şi pe ferestrele casei. Acest lucru blochează până la 99,9 % din radiaţiile UV şi menţin până la 80 % din lumina vizibilă.

În aer liber, folosiţi haine speciale de soare cu protecţie UPF (factor de protecţie UV). UPF indică cât de mult radiaţiile UV pot penetra materialul textil; cu cât UPF este mai mare, cu atât mai bine. Un tricou cu un UPF de 30, de exemplu, înseamnă că doar 1/30 dintre radiaţiile UV pot ajunge la nivelul pielii.Cu toate acestea, puteţi să va protejaţi pur şi simplu prin învăţarea evaluării ţesăturilor.

De exemplu,închise sau deschise la culoare, hainele strălucitoare reflectă mai multe radiaţii UV decât cele în culori pastelate sau albe. Nu în ultimul rând, pălăriile cu boruri largi şi ochelarii de soare ajută la blocarea razelor UV formând un scut care protejează pielea sensibilă de pe scalp, gât şi din jurul ochilor – zone care de obicei sunt foarte sensibile.

Eficacitatea protecţiei solare este măsurată prin factorul de protecţie SPF

protectie-solara-uva-uvb

SPF nu înseamnă că eşti protejat. Mai degrabă, acesta indică cât timp pielea este protejată de razele UVB şi UVA atunci când se utilizează o protecţie solară, în comparaţie cu modul în care roşeata ar apărea fără a folosi acel produs. De exemplu, la o persoană care utilizează o protecţie solară cu SPF 10 va dura de 10 ori mai mult timp până ce pielea se va înroşi, decât dacă nu este aplicată protecţie solară. SPF 10 ne apără de 93 % din razele UVB ale soarelui; SPF 30 protejează împotriva a 97 % iar SPF 50 împotriva a 98 % . Este necesar deci să folosim o protecţie SPF 10 sau mai mult.

Din moment ce ambele raze, UVA şi UVB, sunt dăunătoare, aveţi nevoie de protecţie pentru ambele. Pentru a va asigura că o cremă este eficientă împotriva razelor UVA şi UVB, verificaţi ca pe eticheta produsului să apară o combinaţie a acestor componente: dioxid de titan şi oxid de zinc. În prezent, există 17 ingrediente active aprobate pentru utilizarea în produsele de protecţie solară. Aceste filtre se împart în două mari categorii: chimice şi minerale. Majoritatea filtrelor UV sunt chimice: ele formează o peliculă subţire, protectoare pe suprafaţa pielii şi absorb radiaţiile UV înainte de a pătrunde în piele. Filtrele de protecţie solară minerale sunt particule insolubile care reflectă razele UV departe de piele.

 

ingrediente-toxice-in-produsele-protectie-solara

Dacă urmaţi instrucţiunile noastre de prevenire, va puteţi bucura de soare, în timp ce sunteţi protejaţi împotriva razelor UVA şi UVB pe tot parcursul anului, indiferent de vreme.

  • Staţi la umbră, mai ales între 10:00 şi 16:00
  • Evitaţi bronzul artificial la solar
  • Acoperiţi-va cu haine, inclusiv o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare cu protecţie UV.
  • Folosiţi creme cu spectru larg (UVA / UVB), de protecţie solară cu SPF 10 sau mai mare în fiecare zi. Pentru activitatea în aer liber, utilizaţi un spectru larg (UVA / UVB) de protecţie solară rezistent la apă, cu SPF 30 sau mai mare.
  • Aplicaţi crema de protecţie solară pe întregul corp cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Aplicaţi din nou la fiecare două ore, sau imediat după înot sau transpiraţie excesivă.
  • Nu expuneti nou-născuţii la soare. Cremele solare trebuie utilizate la copii cu vârsta de peste şase luni.
  • Consultaţi medicul dumneavoastră în fiecare an, pentru un control al pielii.

Pielea fericita se bucura deja de vara!  Tu cum o protejezi?

Pielea fericita se bucura deja de vara! Tu cum o protejezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *